El municipi

Vorejant la capital de la Cerdanya, Puigcerdà, trobem el municipi de Bolvir. El territori es distribueix en dues parts clarament diferenciades pel seu relleu geogràfic: la plana del sud és Talltorta i el mateix Bolvir, al nord, força més accidentat.
El terme municipal té una extensió de 10,61 i el poble està a 1.145 m. d’altitud.

Els límits del terme municipal són al nord amb Guils de Cerdanya, a l’est amb Puigcerdà, al sud amb Fontanals de Cerdanya i a l’oest amb Ger. Té agregats els nuclis del Remei, la zona Residencial del Golf, el Raval del Castell i Talltorta.

Es tracta d’una població rica en aigües. No fa gaires anys enrere encara s’empraven per nodrir als safareigs municipals, en bona part, per les aigües del riu Querol que passa per la població, així com les del riu Segre, Aravó, les del Querol, del torrent de la Mata de l’Ós o dels Estanys, del torrent d’Agustins, del torrent Forcat… Amb tot, és un indret ben irrigat, i és aquesta sèrie d’accidents geogràfics que fan que Bolvir sigui una població amb moltes excursions per fer.

Tot i que la primera citació del poble com a tal, data de l’any 938, on apareix documentat com a Vulverri, el seu poblament es remunta a uns 3.500 anys enrere, durant l’edat de bronze. De més endavant, ja del segle II a.C. data la troballa dels vestigis de l’assentament iberoromà d’ El Castellot, un dels pocs poblats ibèrics localitzat als Pirineus tant amb influències del món romà, com medieval. Actualment, El Castellot està en procés d’excavació, recerca i consolidació. Avui en dia, Bolvir és una població amb tota mena de serveis i, alhora, amb una tranquil·litat absoluta que la fa atractiva, així com les diverses opcions de turisme cultural amb la visita a l’església romànica de Santa Cecília, on podem gaudir d’un retaule gòtic recentment restaurat, la capella de la Mare de Déu de l’Esperança, l’església de Sant Climent de Talltorta o el Santuari de la Mare de Déu del Remei; les opcions de lleure esportiu amb el camp de golf de què disposa el municipi, per no citar els nombrosos itineraris senyalitzats, com ara el del Camí de l’aigua i el Camí de Sant Jaume al seu pas per Bolvir.

Si voleu saber més coses de Bolvir, no dubteu en venir a visitar-nos.. Us esperem!!!